Przystawki

„Antipasti’ w wydaniu neapolitańskim to przede wszystkim różnorodne połączenia darów morza i ziemi, dlatego naturalnym jest rozpocząć ucztowanie od drobnych przekąsek z dodatkami prosciutto, owoców morza czy serów. Ważnym elementem są świeże przyprawy, które nadają potrawom niepowtarzalny smak.

Dania Główne

Wizytówką Neapolu i daniem dobrym na każdą okazję jest oczywiście pizza. Ta neapolitańska jest uważana za inspirację i wzór dla swoich odpowiedników pod każdą szerokością geograficzną. Główny posiłek w Neapolu to nierzadko dania smażone, mięsne lub rybne, a także z dodatkiem mozzarelli i warzyw. W tej lokalnej kuchni nie może zabraknąć pomidorów San Marzano, gruntowej odmiany rosnącej u stóp Wezuwiusza.

Desery

Jednym z ulubionych słodkości w Neapolu są na pewno lody. Te zimne przysmaki składają się z kilku warstw smaków i kolorów, z dodatkiem kandyzowanych owoców lub orzechów. Najlepsze neapolitańskie desery to z reguły nieduża słodka przekąska wypełniona serem ricotta.

Jak dojechać